شرحی مختصربرتکنولوژیDSL
DSL یک فن آوری برای آوردن اطلاعات با پهنای باند بالا به منازل و مراکز اداری کوچک ، از طریق سیم های مسی رایج تلفن است که اولین بار حدود سال 1995 در امریکا طراحی و استفاده شد،با استفاده از این فناوری با بهره گیری از خطوط تلفن ، بستری برای انتقال اطلاعات با سرعت بالا برای کاربران ایجاد می شود.
در این فناوری تجهیزاتی در مرکز تلفن نصب می شود تا برای هر کاربر فرکانس های مربوط به دیتا و صوت از هم جدا شوند و به این ترتیب با استفاده از یک خط تلفن امکان ارتباط همزمان صوت دیتا وجود خواهد داشت در فناوری DSL طول سیم ،سرعت تبادل اطلاعات را تحت تأثیر قرار می دهد و فاصله مشترک تا مرکز تلفن نباید بیش از 5 کیلومتر باشد .
2. (Consumer Digital Subscriber Line) CDSL)
یا DSL مصرف کننده نوعی دیگر از این تکنولوژی است. از ADSL سرعت کمتری دارد و توانایی دریافت تا 1مگابیت بر ثانیه را دارد و همچینین سرعت ارسال بسیار کمتری به نسبت ADSL دارد.
3. (High bit-rate DSL) HDSL
سرعت دریافت و ارسال اطلاعات یکسان است. در این روش تا 1.544 مگابیت بر ثانیه بر روی خطوط دوبل دریافت و 2.048 مگابیت بر ثانیه ارسال امکان پذیر است.
4.(ISDN DSL) ISDL)
این روش در اختیار کاربران استفاده کننده از ISDN است. ISDL در مقایسه با سایر روشهای DSL دارای پایین ترین سرعت است. سرعت این خطوط 144 کیلوبیت در ثانیه است.
5. Multirate Symmetric DSL) MSDSL)
در این روش سرعت ارسال و دریافت اطلاعات یکسان است. نرخ سرعت انتقال اطلاعات توسط مرکز ارائه دهنده سرویس DSL، تنظیم میگردد.
6. (Rate Adaptive) RADSL :
در این روش این امکان وجود دارد که سرعت برقراری ارتباط با توجه به مسافت و کیفیت خط تغییر کند.
7. Symmetric DSL) SDLS)
در واقع DLS با خطوط متقارن است. سرعت ارسال و دریافت یکسان است و بر خلاف HDSL فقط به یک خط نیاز خواهد بود.
8. :UDSLدر حقیقت همان HDSL است ولی با خطوطی یکطرفه. این نوع از DSL توسط شرکتهای اروپایی پیشنهاد شد.
9. Very high bit-rate) VDSL)
این روش نامتقارن است و در مسافتهای کوتاه بهمراه خطوط مسی تلفن استفاده میگردد.
10. Voice-over DSL)VoDSL )
یک نوع خاص از IP تلفنی است. در این روش چند خط ترکیب و به یک خط تلفن تبدیل تبدیل میشوند.
ویژگیهای فن آوری ADSL استفاده از فناوری اینترنت پرسرعت (ADSL) ویژگیها و مزایایی را برای کاربران و استفادهکنندگان از آن به همراه میآورد که برخی از آنها عبارت است از : • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت (تا 40 برابر سرعت برقراری ارتباط از طریق شمارهگیری) • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به استفاده از کابل اختصاصی جدید • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به شمارهگیری • • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون هزینه پالس مکالمه تلفن • • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون مشغول شدن خط تلفن • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت در حین مکالمه با تلفن • برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت برای ایجاد شبکه مجازی خصوصی • برقراری ارتباط پر سرعت با اینترنت برای بهرهگیری از امکانات ویدیویی و صوتی در اینترنت و ویدیو کنفرانس • برقراری ارتباط پرسرعت به صورت دایم و بدون قطع شدن ارتباط • • نصب و راهاندازی سریع و آسان |
مزایای استفاده از تکنولوژی DSL درشبکه ارتباطی
• دسترسی به شبکه باسرعت بالا
در مورد DSLAM که در طرف سرویس دهنده نصب میشود فقط به ذکر این نکته بسنده میکنم که ASDL برای هر یوزر یک اتصال اختصاصی از یوزر به دستگاه DSLAM برقرار میکند که فرق بزرگ آن با مودم های کابلی است که در آن ها یک حلقه شبکه ای بین یوزرها به اشتراک گذاشته میشود و با ورود هر یوزر به این حلقه، کیفیت ارتباط افت میکند
محبوبترین تکنولوژی باند پهن در جهان یعنی DSL بیش از 30 میلیون مشترک تا پایان بهار 2004 به کاربران اینترنت افزوده و تعداد بهرهمندان جهانی را به 78 میلیون در کل رسانده که این رشد بیش از دو برابر دیگر روشهای متکی بر پهنای باند بوده است. تکنولوژی DSL یکی از انواع انتقال پرسرعت بوده است که با تلفن معمولی شما را قادر میسازد تا ضمن دسترسی به اینترنت پرسرعت از امکان دریافت صدا و تصویر با کیفیت بالا استفاده کنید. نوع دیگر همین تکنولوژی ADSL است که یکی از انواع فن آوری DSL است، که در این روش سیستمهای سختافزاری ویژه (DSLAM) باید در پستهای مراکز مخابراتی نصب گردند. پس از نصب این سیستمها و با استفاده از کابلهای تلفن، سرویس قابل راهاندازی میشود، بدین لحاظ از نظر هزینه برای دولت و مصرفکننده بسیار قابل قبول است. زیرا هزینه کابلکشی مجدد به هیچیک از طرفین تحمیل نمیشود. مصرفکننده این سرویس تنها به یک مودم ADSL احتیاج دارد.
قابلیت DSL
DSL چگونه کار میکند ؟
به محیطی که داده ها از آن انتقال می یابند مدیا یا رسانه گفته می شود. زوج سیم، کابلهای کواکسیال (مثل کابل آنتن تلویزیون)، موجبر ها (لوله هایی فلزی با سطح مقطع مستطیل یا دایره شکل)، هوا و فیبرهای نوری مهمترین رسانه های مخابراتی هستند. برای هر رسانه مخابراتی پارامترهایی به نام کرانه بالایی و پائینی فرکانس تعریف می شود و منظور از آنها حداکثر و حداقل فرکانسی است که آن رسانه می تواند با کیفیت مطلوب از خود عبور دهد. به اختلاف این دو فرکانس پهنای باند یا Band Width می گویند. زوج سیم که در سیستم تلفن شهری استفاده می شود ضعیفترین رسانه مخابراتی از این نظر می باشد و محدوده عبور فرکانسی آن از صفر تا حدود 2 مگاهرتز می باشد.اما در سیستمهای تلفن ثابت شهری (PSTN) فقط از 4 کیلو هرتز این محدود برای عبور صدا استفاده می شود و بقیه باند فرکانسی آن آزاد میماند که در واقع استفاده از این باند فرکانسی بلااستفاده ایده اصلی و اولیه ساخت و استفاده از DSL می باشد.در روش اتصال عادی Diap-Up از همان 4KHz پهنای باندی که در مکالمات صوتی عادی بکاربرده میشود جهت انتقال داده استفاده می شود و با استفاده از روشهای پیچیده مدولاسیون دیجیتال و فشرده سازی اطلاعات، می توان حداکثر به سرعت 56 کیلو بیت در ثانیه رسید که در عصر انفجار اطلاعات سرعتی لاکپشتی است. حالا اگر باند فرکانسی ما از 4KHz به 2MHz افزایش پیدا کند! یعنی تقریبا 500 برابر خواهد شد، واضح است که سرعت انتقال دادهایمان به شدت افزایش خواهد یافت. برای ADSL در عمل معمولا باند فرکانسی 30KHz تا 138KHz برای فرستادن اطلاعات و باند فرکانسی 138KHz تا 1.1Mhz برای گرفتن اطلاعات استفاده می شود. در این صورت با توجه به روشهای مدولاسیون مورد استفاده می توان به پهنای باند دیجیتالی ای تا 8Mbps دست یافت که معمولا برای بدست آوردن ضریب کیفیت سرویس دهی (QoS) بهتر عملا سرعتی حدود 1.5 تا 2 مگابیت در ثانیه در اختیار کاربران حرفه ای قرار می گیرد. تجزیه سیگنال:
اغلب منازل و کاربران تجاری کوچک به یک خط DSL نامتقارن (ADSL) متصل میشوند. ADSL
فرکانسهای موجود در یک خط را براساس این فرض که اغلب کاربران اینترنت
اطلاعات بسیار بیشتری را نسبت به آنچه که ارسال میکنند از اینترنت دریافت
مینمایند, تقسیم میکند. دو استاندارد تقریبا" ناسازگار در مورد تکنولوژی ADSL وجود دارد. استاندارد رسمی ANSI که روش DMT را برای تکنولوژی DSL پایه گذاری کرده که البته اغلب تجهیزات ADSL امروزی از این روش استفاده میکنند و استاندارد قدیمی تر بنام Carrie less Amplitude/Phase یا سیستم SCAP که قبلا" از آن استفاده میگردید.
در سیستم ADSL
به منظور استفاده بهینه از پهنای باند 1/1 مگا هرتزی خطوط مسی, آن را به
257 کانال 4 کیلوهرتزی تقسیم مینمایند. از آنجا که برای انتقال صوت (تلفن)
تنها 4 کیلو هرتز پهنای باند کافی است لذا کانال آخر را برای انتقال فاکس و
تلفن (صوت) استفاده مینمایند و 256 کانال دیگر را بصورت 64 کانال برای
ارسال اطلاعات و 128 کانال برای دریافت اطلاعات ( و مابقی 64 کانال برای
اطلاعات کنترلی) تقسیم بندی مینمایند, بطوریکه در بهترین وضعیت ( با در نظر
گرفتن 192 کانال khz4) به سرعتی معادل mbps9 (مگابیت بر ثانیه) میرسیم که البته حداکثر سرعت مورد استفاده در ADSL ها معادل mbps3/2 میباشد.
تجهیزات DSL:
معایب DSL:
عیب اصلی سیستم DSL در این است که میزان بهره گیری شما از DSL مبتنی بر فاصله ایست که شما از سرویس ADSL دارید. ADSL یک سرویس حساس به فاصله میباشد همچنانکه طول ارتباط افزایش می یابد کیفیت سیگنال کاهش یافته وسرعت ارتباط کم میشود. حداکثر فاصله جهت سرویس دهی توسط سیستم ADSL میتواند به 5460 متر برسد. تکنولوژی ADSL میتواند حداکثر سرعت 8Mbps downstream در فاصله حدود 1820 متر و سرعت upstream تا kbps640 را در اختیار کاربران قراردهد. که البته در عمل حداکثر سرعت مورد استفاده در ADSL ها 2.3mbps میباشد. اما چرا فاصله یک محدودیت برای سیستم DSL به شمار میرود در حالیکه این محدودیت برای مکالمات تلفنی وجود ندارد؟ جواب این سئوال در تقویت کننده های کوچکی به نام Loading coils میباشد که شرکت تلفن برای تقویت سیگنالهای صوتی استفاده میکند. که این تقویـت کننده ها با سیگنالهای ADSL سازگاری ندارند. البته پارامترهای دیـگری همچـون Bridge Taps و کابلهای فیبرنوری نیز میتوانند تآثیر منفی روی تکنولوژی ADSL بگذارند.
آینده DSL:
همانطوریکه در مقدمه ذکر شد روزانه 000ر20 نفر به علاقه مندان ارتباط از طریق DSL
در سطح جهان افزوده میشود و این به نوبه خود رقابت این تکنولوژی را با
تکنولوژیهایی همچون مودم های کابلی و اینترنت ماهواره ای به خوبی نشان
میدهد. برطبق تحقیقات انجام گرفته از طرف شرکت IDC تا سال 2003 تعداد مشترکین خانگی استفاده کننده از مودم کابلی فراتر از 8980000 خواهد بود درحالیکه DSL در سال 2003 بیش از 9300000 مشترک خانگی دارد.
درسالهای اخیر کشور کره تنها با داشتن 55 میلیون جمعیت بشترین مصرف کننده DSL در جهان میباشد به نحویکه سئول به بهشت DSL مبدل شده است و شرکتهای فعال در زمینه شبکه در کره پیشرو این تکنولوژی در جهان میباشند .
( با توجه به استفاده از منابع مختلف در تهیه مطلب فوق و نبود فرصت جهت بررسی دقیق، وجود اشکالات تایپی و مفهومی دور از ذهن نمی باشد. در صورت ملاحظه چنین مواردی لطفاً در بخش نظرها، جهت اصلاح، اطلاع رسانی نمایید )